Ένα νέο ευρωπαϊκό “δράμα” αναμένεται να προκαλέσει στην Ευρωζώνη η ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, που ωστόσο θεωρεί πως αυτή τη φορά δε θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η αναλύτρια Λένα Κορνίλεβα, “βλέπουμε ένα σενάριο όπου η Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση και να προχωρήσει προς έναν υψηλά δυναμικό κύκλο ανάπτυξης, με τη στήριξη υγιέστερων τραπεζικών ισολογισμών όπως στις ΗΠΑ; Όχι”. Και αυτό είναι εμφανές, συνεχίζει, από το προφανές γεγονός ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, το πώς θα παρασχεθεί η μερική ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος, αν τελικά αυτό χρειαστεί, όπως εκτιμά το ΔΝΤ και οι περισσότεροι οικονομολόγοι, θα είναι ένα “καυτό” τεστ για τη Γερμανία, για την οποία το κούρεμα χρέους αποτελεί “κόκκινη γραμμή”.
“Η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων για, ας πούμε, 50 χρόνια με το μικρότερο δυνατό επιτόκιο για να γίνει σεβαστό το ταμπού ενάντια στη δημοσιονομική ισοστάθμιση (σ.σ. να μη μοιραστούν εξίσου σε όλες τις χώρες τα βάρη των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα) θα ήταν μία προτιμητέα επιλογή”, σημειώνεται.
Όμως πριν από τις συζητήσεις για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ακόμα δυνατό “τεστ” για την Ευρωζώνη: Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών της Ευρωζώνης, εν όψει της ανάληψης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των καθηκόντων της ως ανώτατου επιθεωρητή των τραπεζών της Ευρωζώνης.
“Η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα μία αναβίωση της ισχυρής ανάπτυξης για να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τις τράπεζές της – το 11,6% των ισπανικών δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα τον Ιούνιο – και για να της δώσει χρόνο να αναδείξει ένα νόμισμα του οποίου τα προβλήματα εκτείνονται πολύ πιο μακριά από τα βάσανα της Ελλάδας”, καταλήγει το άρθρο.