Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία φαινόταν μάλλον βαρετή, τουλάχιστον με τα ελληνικά δεδομένα: Περιορισμένες κόντρες μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων, Μέρκελ και Στάινμπρουκ, μία προδιαγεγραμμένη επικράτηση για τη νυν Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και μία “ύποπτη” σιωπή για οτιδήποτε αφορά στην Ελλάδα, υπό τον κίνδυνο να πληγεί η καμπάνια της Άνγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδεχόμενου τρίτου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τη γερμανική κυβέρνηση, που πλέον σε καθημερινή βάση αναγκάζεται να τοποθετείται σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας την προεκλογική περίοδο σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και θέτοντας στην Ελλάδα στο επίκεντρο ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε σήμερα στο θέμα, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, στην οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός “κουρέματος” χρέους, αλλά όχι και το ενδεχόμενο ελάφρυνσης για την Ελλάδα, με τη μορφή στήριξης από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη και τι είδους θα είναι αυτή η στήριξη θα εξεταστεί στα μέσα του 2014, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα για την ώρα.
Ακριβώς το ίδιο επιχείρησε να κάνει και η Άνγκελα Μέρκελ, που δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο SAT.1 την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε απόφαση για το μέγεθος του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τα μέσα του 2014, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Στουτγάρδη, ανέφερε ότι “δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη” το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης, ενώ οι εκπρόσωποι της Μέρκελ και του Σόιμπλε διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τα περί πρόσθετης βοήθειας δεν είναι κάτι καινούργιο, και πολύ περισσότερο μία “κωλοτούμπα” από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά κάτι που υπήρχε σαν σκέψη από πολύ πριν.
Βέβαια, η συζήτηση έχει ξεφύγει εκτός των γερμανικών συνόρων πλέον, και τη σκυτάλη στις σχετικές δηλώσεις πήρε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, που επιβεβαίωσε πως “η Ευρώπη θα χρειαστεί να βοηθήσει ξανά την Ελλαδα στα τέλη του 2014, όταν το τρέχον πρόγραμμα τελειώσει", χαρακτηρίζοντας “αναπόφευκτο” το νέο πρόγραμμα στήριξης.
Ενδιαφέρον έχει όμως στη συζήτηση που έχει ανοίξει ένα άρθρο της Wall Street Journal, με τίτλο "οι γερμανικές ψευδαισθήσεις για την Ελλάδα", στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων: “Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν είναι ηλίθιοι: Μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά όπως όλοι, πως η Ελλάδα με έναν χρέος πάνω από 170% του ΑΕΠ και μια ολοένα και πιο βυθιζόμενη οικονομία, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει όλα όσα την υποχρέωσε η Ευρωζώνη να δανειστεί από το 2010".
Η Wall Street Journal σημειώνει τον μόνο τρόπο – κατά την ίδια - που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να "επιπλέει" και να βρίσκεται εντός των τειχών της Ευρωζώνης: Την σταθερή παροχή χαμηλότοκων δανείων από τους γείτονες της. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο έχει και τα δικά του ρίσκα, υποστηρίζει το δημοσίευμα, καθώς "όσο μεγαλύτερα είναι τα δάνεια, τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν να αποπληρωθούν", ενώ υπογραμμίζει πως είναι "ενοχλητική" η αλήθεια που παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε.
Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από όλα αυτά είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο ενός κουρέματος χρέους, όμως δέχεται ένα νέο πακέτο στήριξης, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει εκταμίευση πόρων από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, μείωση επιτοκίων ή όποιον άλλο τρόπο σκεφτούν οι Γερμανοί “σοφοί” για να αποφύγουν το τρομακτικό (γι' αυτούς) σενάριο του “κουρέματος”...
Το ΔΝΤ το ρώτησαν;