Αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό ορισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Έναν κοινό ορισμό μεταξύ όλων των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποια δάνεια θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα προωθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, σύμφωνα με πηγή της Αρχής που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προχώρησε πρόσφατα σε διαβούλευση με αντικείμενο τον καθορισμό ενός ενιαίου τρόπου για να καταγράφονται οι επισφάλειες αυτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον εργάζεται ώστε να οριστικοποιηθεί ο ενιαίος αυτός ορισμός ως το Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στον επικείμενο έλεγχο των βιβλίων των τραπεζών. "Θα ζητήσουμε από όλους να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ενιαίο ορισμό", ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Ο έλεγχος αντοχής των τραπεζών που είχε γίνει το 2011 και βασίστηκε σχεδόν εντελώς στους εθνικούς εποπτικούς φορείς και ορισμούς επικρίθηκε ευρέως για το γεγονός ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι 70 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται συνολικά μόλις 106 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν, ένα συμπέρασμα που αποδείχθηκε ότι απείχε πολύ από την πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελπίζει να αρχίσει την διαδικασία ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ενεργητικού των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης εντός του έτους. Η αξιολόγηση αυτή θα συμπεριλάβει μια λεπτομερειακή εξέταση του εάν διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μην αποπληρωθούν δάνεια που έχουν χορηγήσει, προκειμένου η ΕΚΤ να κρίνει την κατάστασή τους πριν καταστεί ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα, στα τέλη του 2014.

Οι εθνικοί εποπτικοί φορείς στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα κληθούν να προχωρήσουν σε παρόμοιους ελέγχους για χώρες-μη μέλη της Ευρωζώνης. Και οι δύο αυτές διαδικασίες ελέγχου, τις οποίες θα συντονίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, θα επικεντρωθούν στις "προβληματικές κατηγορίες" των χορηγήσεων σε συγκεκριμένες χώρες, ιδίως στους τομείς των δανείων προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις, των δανείων προς κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις αλλά και των στεγαστικών δανείων.

Πάντως, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.