Η ύφεση στην Ευρωζώνη αποτελεί πλέον παρελθόν, με βάση τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη. Όμως οι συνέπειές της συνεχίζονται στις χώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα χρέος-βουνό και τεράστια ανεργία, ενώ είναι αμφίβολο ακόμα το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η ανάκαμψη, όπως παρατηρεί σε ανάλυσή του το Associated Press, παρουσιάζοντας την κατάσταση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μία προς μία.
Η αρχή γίνεται από την Ελλάδα, για την οποία επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, και μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όμως η ανάπτυξη εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για “κραχ”, παραλληλίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτήν των ΗΠΑ μετά το μεγάλο “κραχ” του 1929. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 24% από το 2008 και η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 27,6%, ενώ στην Αμερική της Μεγάλης Ύφεσης το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 27% από το 1929 ως το 1933, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 20%.
Όσο για την Ισπανία, η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% κατά το β' τρίμηνο του 2013 σημαίνει ότι είναι πιθανό η χώρα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εντός του έτους, όμως το μεγάλο πρόβλημα της Ισπανίας παραμένει η ανεργία, που ανέρχεται στο 26,3% και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρουν πως δεν αναμένεται να πέσει παρά ελάχιστα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Για την Ιταλία, που κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο, τα προβλήματα εντοπίζονται στην πολιτική σταθερότητα, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα θα είναι βραχύβια, αλλά ακόμα κι αν επιβιώσει θα είναι υπερβολικά αδύναμη για να μπορέσει να επιβάλει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την ιταλική οικονομία στην ανάπτυξη.
Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε όμως από την Πορτογαλία, που κατέγραψε ανάπτυξη 1,1% κατά το β' τρίμηνο του 2013, μετά από δέκα διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Ωστόσο, η Πορτογαλία έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να μειώσει την ανεργία, που ανέρχεται στο 17,4%, αλλά και να αναπτυχθεί αρκετά για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της τα επόμενα χρόνια.
Για το τέλος, η ανάλυση του Associated Press αφήνει την Κύπρο. Όπως επισημαίνεται, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας αναμένεται να συνεισφέρουν σε μία απότομη μείωση των επενδύσεων και των δαπανών. “Οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου προβλέπουν ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά συνολικά 13% μέχρι το τέλος του 2014. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι χειρότερα”, σχολιάζει το Associated Press.