Bloomberg: Το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει την πόρτα Ελληνικής χρεοκοπίας

Μία νέα “ενδιαφέρουσα” προοπτική ανοίγεται με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές και ενώ οι Γερμανοί επιμένουν πως το “κούρεμα” χρέους” αποκλείεται: Η... χρεοκοπία ! Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Bloomberg η αναλύτρια Μέγκαν Μακ Αρντλ.

Και εξηγεί την άποψή της, τονίζοντας ότι η χρεοκοπία ήταν ουσιαστικά αδύνατη όσο η Ελλάδα χρειαζόταν να δανείζεται για να χρηματοδοτεί τις πιο βασικές της ανάγκες, καθώς “η άρνηση πληρωμής των δανειστών θα σήμαινε απλά περισσότερη λιτότητα”, όμως μία χρεοκοπία σε μία χώρα που παράγει πρωτογενές πλεόνασμα είναι εντελώς διαφορετική και η απειλή της στάσης πληρωμών πιθανόν να επέτρεπε στην Ελλάδα να έχει μία ευκαιρία βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την Μακ Αρντλ, αν και το πρωτογενές πλεόνασμα δε σημαίνει και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, παραμένει ένα σημαντικό κατόρθωμα, καθώς “η Ελλάδα μπορεί ακόμα να δανείζεται για να χρηματοδοτήσει τις δανειακές πληρωμές της, αλλά τουλάχιστον δε δανείζεται για να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες”, όπως σημειώνει.

“Δεδομένου του πόσο αντιδημοφιλείς είναι οι μεταρρυθμίσεις λιτότητας στην Ελλάδα, εκτός και αν οι Γερμανοί επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περίμενα να ακούσω συζητήσεις περί χρεοκοπίας να έρχονται από το Αιγαίο σύντομα”, καταλήγει η Μακ Αρντλ.