Την άποψή του ότι η Κύπρος θα έπρεπε να ενταχθεί πολύ νωρίτερα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Πανίκος Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, ότι παρόλο που το προκαταρκτικό μνημόνιο ήταν κατά πολύ καλύτερο σε ότι αφορά τους συμφωνημένους όρους από αυτό που τελικά συμφωνήθηκε, υπήρχε πολιτική απόφαση του Eurogroup, το θέμα να μετατεθεί μετά τις εκλογές και η όποια συμφωνία να προκύψει με τη νέα κυβέρνηση.
"Ήταν λυπηρό που δεν υπήρξε τελική συμφωνία με βάση το προκαταρκτικό μνημόνιο, αφού σε εκείνο το μνημόνιο προβλέπονταν 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών. Θα αυξανόταν μεν το δημόσιο χρέος αλλά θα ήταν πιο ανώδυνη λύση. Εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπήρχαν ανησυχίες για το γεγονός ότι καθυστερούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία", τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου.
Οι ανησυχίες του κ. Δημητριάδη εκφράστηκαν μέσω επιστολών του ιδίου προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών ,αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις επιστολές αυτές, οι οποίες είχαν προειδοποιητικό ύφος, εκφράζονταν και τα συμπεράσματα της ΕΚΤ ότι δηλαδή οι κυπριακές αρχές δεν θα ήταν σε θέση να στηρίξουν τη Λαϊκή αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία.
Επίσης, στην ίδια επιστολή τονιζόταν ότι υπήρχε και πρόθεση από μέρους της ΕΚΤ για αποκοπή της έκτακτης ρευστότητας -μέσω του προγράμματος ELA- για την τράπεζα.
Eρωτηθείς από την Επιτροπή, κατά πόσο η Λαϊκή τράπεζα ήταν φερέγγυα μετά την ανακεφαλαιοποίηση της από το κράτος, απάντησε θετικά.
Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε όμως ότι η τράπεζα θα είχε ζημιές αργότερα και με αυτόν τον τρόπο αιτιολόγησε την εισήγησή του στην κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σχολιάζοντας προηγούμενη δήλωσή του ότι η Λαϊκή "μπήκε στον αναπνευστήρα ενόψει εκλογών", ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι είχε διευκρινιστεί στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου του 2013 ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία για το Μνημόνιο πριν από τις εκλογές, επειδή οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονταν ότι η τότε κυβέρνηση δε θα υπέγραφε Μνημόνιο.
Μερικές ημέρες μετά το Eurogroup που πήρε την απόφαση διάσωσης, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, η δυνατότητα της Λαϊκής Τράπεζας για άντληση επείγουσας ρευστότητας είχε φτάσει σε οριακά επίπεδα.
Σε αρκετά σημεία της κατάθεσης του, ο Πανίκος Δημητριάδης διατύπωσε τις διαφωνίες του με την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε μη συνεργάσιμη ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε, τέλος ότι ζήτησε από τον Αντρέα Ηλιάδη αλλαγές και απολύσεις στη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου τον Ιούλιο του 2012.
Αντίθετα, υποστήριξε ότι η τότε διοίκηση διαβεβαίωνε ότι δε θα χρειαζόταν κρατική στήριξη, επειδή θα πωλούσε τις ασφαλιστικές εταιρείες της. "Στη συνέχεια, όμως, όταν επανεξελέγησαν, ζήτησαν κρατική στήριξη 500 εκατ. ευρώ αντί 200 εκατ. ευρώ, που ήταν οι αρχικές τους ανάγκες", υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης.