Ζουν σε μία περιοχή της Γαλλίας με ποσοστό ανεργίας 10%. Λίγο πιο πέρα, όχι πάνω από μία ώρα μακριά με τραμ και λεωφορείο, υπάρχει η γερμανική πόλη Κελ, όπου η ανεργία δεν ξεπερνά το 4%. Εσείς τι θα κάνατε; Πάντως, οι Αλσατοί ολοένα και περισσότερο αναζητούν εργασία στη γειτονική Γερμανία.
“Ήταν πιο εύκολο για μένα να βρω μια δουλειά στο Κελ παρά στο Στρασβούργο”, δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg μία 42χρονη Γαλλίδα, μητέρα τριών παιδιών, η οποία καθημερινά ξεκινά από το Στρασβούργο και πηγαίνει να δουλέψει σε ένα κατάστημα παιχνιδιών της γερμανικής πόλης. “Στη Γερμανία παίρνουν πιο εύκολα ανθρώπους και τους εκπαιδεύουν για μια νέα δουλειά, ακόμα κι αν έχεις δουλέψει σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα από αυτόν που ζητάνε”, υποστηρίζει.
Όπως παρατηρεί στο ρεπορτάζ του το Bloomberg, η τάση αυτή των Αλσατών να αναζητούν εργασία στη Γερμανία καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη έχει ένα νόμισμα, αλλά δεκαεπτά αγορές εργασίας.
“Στην Αλσατία υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν επειγόντως να εργαστούν και στη Γερμανία έχουμε θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται”, επισημαίνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του τοπικού εργατικού συνδικάτου, Ζορστ Σαρμπάχερ.
Ένα εμπόδιο που αντιμετωπίζουν συχνά οι Αλσατοί στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι δε γνωρίζουν γερμανικά. Όμως και σε αυτό υπάρχει λύση: Ο Μισέλ Αμί, ένας Γάλλος που κατέχει υψηλόβαθμη θέση σε μία βιομηχανία στη Γερμανία, έχει εμπνευστεί ένα πρόγραμμα προσέλκυσης νεαρών Γάλλων εργατών, το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά το φθινόπωρο και θα περιλαμβάνει και μαθήματα γερμανικών.
Όμως εμπόδιο για αρκετούς Γάλλους αποτελεί και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία απολαμβάνουν λιγότερα προνόμια από αυτούς στη Γαλλία, καθώς και τα “φαντάσματα του παρελθόντος”, οι προκαταλήψεις που παραμένουν κατά των Γερμανών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως προκειμένου να βρουν δουλειά, πλέον αυτοί οι ενδοιασμοί μάλλον περνούν σε δεύτερη μοίρα...