Σε χαμηλό πενταετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Την ώρα που η Γουολ Στριτ “καλπάζει” σε νέα ιστορικά ρεκόρ τις τελευταίες μέρες, τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το ποσοστό της μειώθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, στο 7,4%, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πέντε χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, εκτός του πρωτογενούς τομέα δημιουργήθηκαν 162.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο και κατώτερος του μέσου όρου των τελευταίων 12 μηνών (189.000).

Ο ρυθμός της αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερος από αυτόν που ανέμενε η Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με μια έρευνα σε δείγμα 93 οικονομολόγων που διενήργησε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Οι οικονομολόγοι αυτοί προέβλεπαν κατά μέσον όρο ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα έφθαναν τις 185.000.

Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων παρέμεινε πάντως σταθερός στα 4,2 εκατ. άτομα, ενώ το ποσοστό όσων εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 63,4% από 63,5%. Οι προσλήψεις σημειώθηκαν κυρίως στους τομείς του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, στην εστίαση και στα χρηματοοικονομικά.