Την άρνηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής συνάντησε η διατήρηση της χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα.
Οι χώρες αυτές επικαλούνται τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του δανείου, ενώ και το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί ταχύτερη ανακούφιση χρέους από την Ευρώπη.
Το γεγονός ότι τα λατινοαμερικάνικα κράτη αποφάσισαν να απέχουν ήρθε στο φως από Βραζιλιάνο αντιπρόσωπό τους, σε μια ασυνήθιστα δημόσια δήλωση, που αναδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των αναδυόμενων χωρών με την πολιτική του Ταμείου να διασώζει τους υπερχρεωμένους Ευρωπαίους.
“Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας”, δήλωσε ο Paulo Nogueira Batista, ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί ακόμη 10 κράτη στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική.
“Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν ικανοποιητική σε όλους σχεδόν τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπέρ-αισιόδοξες”, προσθέτει, ασκώντας έντονη κριτική στην απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Με το ποσό αυτό αυξάνεται ο συνολικός όγκος των κεφαλαίων που έχει το ΔΝΤ μέχρι τώρα δεσμεύσει για την Ελλάδα, στα 28,4 δισ. ευρώ, ένα ποσό που η Αθήνα ίσως να μην μπορέσει να αποπληρώσει εάν δεν δεχθεί βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Τα σχόλιά του αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ η οποία αναφέρει ότι εάν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις εκτροχιαστούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσύρουν την στήριξή τους, τότε «η ικανότητα της Αθήνας να ξεπληρώσει το Ταμείο, θα είναι μάλλον ανεπαρκής”.