Κύπρος: Μέσω διαδικτύου οι εκροές καταθέσεων

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή κατάθεση του πρώην προέδρου της Λαίκής Τράπεζας, Ανδρέα Φιλίππου (φωτ) στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία. Ο κ. Φιλίππου είχε διετελέσει πρόεδρος της Λαϊκής μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.

Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, είναι ότι επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου παρέμεινε ανοικτό για τουλάχιστον 14 ώρες, όταν έκλεισαν οι τράπεζες μετά την απόφαση του πρώτου Eurogroup, τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Μαρτίου.

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε πως οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν με τη συμφωνία να κλείσει άμεσα και το σύστημα.

Ωστόσο, όπως είπε, ο Διοικητής της Κεντρικής, δεν έδωσε οδηγίες στους επικεφαλής των τραπεζών παρά μόνο σε σύσκεψη που έγινε στην Κεντρική Τράπεζα το απόγευμα του Σαββάτου.

Με λίγα λόγια, οι ώρες που μεσολάβησαν από τα ξημερώματα που πάρθηκε η απόφαση στο Eurogroup, μέχρι το απόγευμα της ίδια μέρας που δόθηκαν οδηγίες από την Κεντρική, ήταν κρίσιμες.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή κατάθεση του Μιχάλη Σαρρή για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαρρής είχε δηλώσει ότι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας και των Γερμανών ειδικότερα ήταν το άμεσο κλείσιμο της στρόφιγγας με την λήψη της απόφασης και ότι ο ίδιος είχε την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο ίσχυσε. Δηλαδή, ακόμη και ο τότε υπουργός Οικονομικών αγνοούσε ότι το διαδικτυακό σύστημα παρέμενε ανοικτό.

Κατά την κατάθεση του κ. Φιλίππου, διαφάνηκε ότι ο ίδιο προσάπτει ευθύνες στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω της εκροής καταθέσεων.

Ερωτηθείς για το ποσό εκροής από την Λαϊκή τις κρίσιμες αυτές ώρες, δήλωσδε ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει.