Ανώτατο όριο στις προμήθειες μέσω τραπεζικών καρτών προτείνει η Κομισιόν

Πλαφόν στις προμήθειες για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες προτείνει η Κομισιόν και οι αρχές ανταγωνισμού έχουν ήδη εγκρίνει τα νέα όρια.

Σήμερα οι προμήθειες διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών,  δημιουργώντας σημαντικά εμπόδια μεταξύ των εθνικών αγορών πληρωμών.

Για το λόγο αυτό τα όρια πλέον καθορίζονται σε 0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες.

"Αναγνωρίσαμε ότι οι διατραπεζικές προμήθειες δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος για αυτές τις μεγάλες εταιρείες όπως η Mastercard ή η Visa. Εξάλλου, σε πολλές χώρες που μπήκαν σε ένα πλαίσιο ή περιορίστηκαν, συμφέρει τους καταναλωτές και τους εμπόρους να κάνουν τις πληρωμές μέσω κάρτας” είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι εμπορικές κάρτες που παρέχονται σε επιχειρήσεις ή εκείνες των τριμερών συστημάτων δεν υπόκεινται στα νέα όρια.

Σε αυτή την περίπτωση οι έμποροι λιανικής μπορούν να εφαρμόζουν προσαυξήσεις ή να μην τις αποδέχονται αλλά το κόστος δεν θα επιβαρύνει πλέον τους καταναλωτές.

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί για 22 μήνες στις διακρατικές συναλλαγές και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στις εγχώριες.