"Δεν βλέπω νέα αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα", επαναλαμβάνει η καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ ερωτώμενη εάν θα έβλεπε μια αναδιάρθρωση του χρέους ενδεχομένως για το 2015, περιορίζεται να απαντήσει ότι διαβάζει την έκθεση της τρόικας κάθε τρεις μήνες.
"Όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα εκτείνονται πολύ πέρα από τις εκλογές. Έχουμε βάλει στόχο να συντονίσουμε την οικονομική πολιτική της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα παραχωρήσουμε περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και το αντίθετο έχει νόημα - θα πρέπει να εξετάσουμε και αν όλες οι εξουσίες που διαθέτει πρέπει να παραμείνουν ή αν κάποιες θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουν στα κράτη-μέλη", δηλώνει η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στην "Welt am Sonntag", απαντώντας σε ερώτηση αν η απόρριψη ενός "κουρέματος" ισχύει και για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη μετά τον Σεπτέμβριο, αναφέρεται στην τραπεζική ένωση και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, ζήτημα το οποίο, όπως λέει, συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα, "μέσω της οποίας δημιουργείται βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας για εκατομμύρια νέους".
Σε επόμενη ερώτηση σχετικώς με το σε τι ορίζοντα θα έβλεπε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί το 2015, η Καγκελάριος περιορίζεται να δηλώσει ότι βλέπει κάθε τρεις μήνες την έκθεση για την Ελλάδα, την οποία ετοιμάζει η τρόικα για την πορεία της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος και τα μεταρρυθμιστικά βήματα.
Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Μέρκελ δηλώνει ακόμη ότι δεν την πληγώνει η απεικόνισή της ως Χίτλερ από διαδηλωτές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
"Είμαι ευτυχής που σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συλλαμβάνονται οι διαδηλωτές, αρκεί να διαδηλώνουν ειρηνικά, χωρίς βία. Το δικαίωμα στην ελεύθερη, ειρηνική έκφραση, το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Πέρα από αυτό, έχω βιώσει διαδηλώσεις και στη Γερμανία", τονίζει.