Ύφεση για όλο το 2013 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη

Ύφεση για όλο το υπολειπόμενο διάστημα του 2013 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλη την ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ συνεχίζει την κόντρα του με τους θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης συνεχίζεται με έμμεσα σχόλια για "απουσία τόλμης από τα θεσμικά κέντρα της ζώνης του ευρώ".

Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα φτάσει το 0,6% το 2013 (μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζε τον Απρίλιο), ενώ, παράλληλα, κατεβάζει και τον “πήχυ” για την ανάπτυξη το 2014 στο 0,9% (από 1,1% τον Απρίλιο).

Σε άλλη έκθεσή του για την πορεία της νομισματικής ένωσης, το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο για δεύτερο “γύρο” στη χρηματοπιστωτική κρίση, εάν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για χρηματοδότηση της οικονομίας από την ΕΚΤ.

“Οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ παραμένουν το επίκεντρο του προβλήματος και τραβούν προς τα κάτω την ανάπτυξη παντού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική κινούμενη  ελαφρώς πάνω από το 3% το 2013, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2012.

Πρόκειται για πρόβλεψη μικρότερη από αυτή του  Απριλίου που είχε παρουσιάσει το ΔΝΤ στην αντίστοιχη έκθεσή του  και οφείλεται κυρίως – όπως αναφέρει- στην αισθητή μείωση της εγχώριας ζήτησης και επιβράδυνση της ανάπτυξης σε αρκετές βασικές αναδυόμενες οικονομίες ,καθώς και στην παρατεταμένη ύφεση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθούν να κυριαρχούν, ενώ προκύπτουν και νέοι, που μπορεί να φέρουν μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πιθανή αργή ανάπτυξη, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και ενδεχομένως, να χρειαστούν αυστηρότεροι οικονομικοί όροι εάν ηαναμενόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ βάλει "φρένο" στη ροή κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή, τα spreads των χωρών της Ευρωζώνης έχουν διευρυνθεί και πάλι μετά από μια περίοδο έντονης πτώσης ενώ και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, επισημαίνεται.

Για ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη απαιτούνται πρόσθετα πολιτικά μέτρα, αναφέρει στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να διατηρήσουν ένα υποστηρικτικό μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με αξιόπιστα σχέδια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για βιώσιμο χρέος αλλά και μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών και των  πιστωτικών διαύλων.