“Οι φόβοι για διάλυση της Ευρωζώνης έχουν πλέον εξαφανιστεί”, ανέφερε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την οικονομία, Όλι Ρεν.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε σε εκδήλωση προς τιμήν του πρώην προέδρου της Bundesbank Χανς Τιτμάιερ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ESM, συνέβαλαν στην επίτευξη χρηματοοικονομικής σταθερότητας και μείωσαν τον κίνδυνο ακραίων γεγονότων στην ευρωπαϊκή οικονομία.
“Συγκρίνετέ το αυτό με πέρυσι, όταν υπήρχαν ανησυχίες στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι το ευρώ θα μπορούσε να διαλυθεί. Ευτυχώς, τέτοιοι φόβοι έχουν πλέον εξαφανιστεί”, ανέφερε ο Όλι Ρεν.
Παρόλ' αυτά ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης εξαρτάται ουσιαστικά από την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας.
"Το περιθώριο που δόθηκε για δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους ενώ σημαντικό ρόλο οφείλουν να παίξουν οι ισχυρές οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα η πιθανότητα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης καθώς και η τραπεζική ένωση μπορεί να συμβάλλουν σε δομικές αλλαγές.
Θετικό στοιχείο αναμφισβήτητα αποτέλεσε η αύξηση του κεφαλαίου κατά 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενώ το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη που είχε φτάσει στο 90% του ΑΕΠ μειώνεται σταδιακά και το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ξεπέρασε το 3% το 2013.
Η απειλή για την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης δείχνει να απομακρύνεται. Απόδειξη άλλωστε είναι και η είσοδος της Λετονίας ως το 18 μέλος της Ευρωζώνης", κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.