Λαγκάρντ: Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να αντέξει

Την ελπίδα της να επιβιώσει η νέα, αποδυναμωμένη κοινοβουλευτικά ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Έχουν μικρότερη πλειοψηφία στη Βουλή από αυτήν που είχαν πριν. Ελπίζω να αντέξουν”, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: “Είμαι πεπεισμένη ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και οι συνεργάτες του θέλουν να υποστηρίξουν το ελληνικό πρόγραμμα”.

Αναφερόμενη στις διαφωνίες μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, η Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του Ταμείου. “Νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που να λέει σήμερα, στα τρέχοντα προγράμματα και στο εγγύς μέλλον, ότι το ΔΝΤ δεν είναι χρήσιμο”, σχολίασε.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα το έργο του ΔΝΤ στην Ευρώπη να αναγνωριστεί κάποια μέρα, με τον ίδιο τρόπο που οι ασιατικές χώρες που κατέκριναν το ΔΝΤ παλαιότερα, σήμερα το ευγνωμονούν για την πίεσή του προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Η Λαγκάρντ αναγνώρισε πως υπάρχουν κάποιες επίπονες “θεραπείες”, όμως επεσήμανε πως τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να κριθούν σε βάθος χρόνου. “Είναι φυσικό το ΔΝΤ να θεωρείται κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αρνητικό, γιατί πάντα παρεμβαίνει σε μία κατάσταση κρίσης”, υποστήριξε.