Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πετύχει στη μάχη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αγνοώντας το πολιτικό κόστος, αλλά και την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι να δείξουν αλληλεγγύη σε αυτή την προσπάθεια, ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του, χθες το βράδυ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα "Konrad Adenauer" στο Βερολίνο.
Στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ παραδέχθηκε ότι η γερμανική κοινωνία δεν θα ανεχόταν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και ζήτησε να εγκαταλειφθούν τα σενάρια καταστροφής και να δοθεί στην Αθήνα η ευκαιρία που της αξίζει.
"Στην Ευρώπη γκρεμίσαμε τα τείχη που χώριζαν την ανατολή από τη δύση. Θα ήταν μεγάλο λάθος να υψώσουμε οριζόντια τείχη μεταξύ βορρά και νότου" τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι η "λιγότερη", αλλά η "περισσότερη" Ευρώπη. "Καμμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις", συνέχισε και τάχθηκε υπέρ μιας πραγματικής πολιτικής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλα τα μέλη, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόζεται η αλληλεγγύη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε διεξοδικά στα επιτεύγματα της Ελλάδας τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τονίζοντας ιδιαίτερα την διασφάλιση κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας και την υπέρβαση των σεναρίων περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Παρέθεσε δε παραδείγματα ενδεικτικά της προόδου που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα αγορών, διευκόλυνση εξαγωγών, μείωση εργασιακού κόστους, απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση εξαγωγών, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κλπ) προκειμένου, όπως είπε, η Ελλάδα να επανατοποθετηθεί στην διεθνή αγορά με νέο οικονομικό μοντέλο, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. "Για την μείωση της ανεργίας πρέπει να στηριχτούμε στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε και έκανε λόγο για τη δημιουργία του ελληνικού αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αποτέλεσε κεντρικό θεμα των συναντήσεων του κ. Χατζηδάκη στο Βερολίνο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει σταθερή κυβέρνηση και επισήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν σαφώς επιλέξει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, καθώς, όπως είπε, δεν διακρίνουν εναλλακτικές, ενώ έχουν αρχίσει να βλέπουν "φως στην άκρη του τούνελ". Μιλώντας ειδικά για την μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στον Δημόσιο Τομέα, εξήγησε ότι έχουν αναληφθεί αντίστοιχες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών: "Πρέπει να τιμούμε τις υποσχέσεις μας", δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ο νέος αρμόδιος υπουργός να έχει "ριζοσπαστική προσέγγιση" στο θέμα.
Ερωτηθείς σχετικώς με τον αγωγό ΤΑΡ και τη σημασία του για την Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για οικονομικό όφελος, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για πολιτικό κέρδος, λόγω της αύξησης των πηγών προμήθειας. Πρόσθεσε ακόμη την συμβολική σημασία του αγωγού, ως σήμα επανεκκίνησης για την ελληνική οικονομία. Δεσμεύθηκε μάλιστα για "ακόμη περισσότερες καλές ειδήσεις" από την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίηση του Βερολίνου για την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, χαρακτήρισε "εντυπωσιακές" τις επιδόσεις της, διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόοδος αυτή παρακολουθείται στενά από το γερμανικό Κονοβούλιο. Τόνισε πάντως κατ´ επανάληψη ότι, αν η γερμανική κυβέρνηση επιχειρούσε μια τόσο ριζοσπαστική αναδιάρθρωση, δεν θα συναντούσε, πιθανότατα, τον ίδιο βαθμό ανοχής από τους γερμανούς πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε μάλιστα τον σεβασμό και την συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό. "Το βάρος που αναλαμβάνει ο ελληνικός λαός είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα ήμασταν εμείς ποτέ διατεθειμένοι να ανεχτούμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμπετερ και ζήτησε να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία και η εμπιστοσύνη που χρειάζεται.
"Ας μην φτιάχνουμε σενάρια κρίσης και καταστροφής. Ας συνεχίσουμε να την περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη" κατέληξε.