Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες βρίσκεται ένα θέμα που στην Ελλάδα το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι: Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.
Ένα χρόνο μετά τη συνομολόγηση συμφώνου για την απασχόληση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη φανεί. Πλέον, διαφαίνεται μία πολιτική συναίνεση μεταξύ των “27” για να ενταχθεί από το 2014 στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 πακέτο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τα οποία θα αποδεσμευθούν κατά τα πρώτα δύο χρόνια της περιόδου.
Την Ελλάδα, που είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη από την ανεργία των νέων, μαζί με την Ισπανία, εκπροσωπούν στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
"Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και ζητούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια λόγοι για να το κάνουν. Η αδράνεια ή οι υπεκφυγές θα ήταν απαράδεκτες", δήλωσε χθες η Μπερναντέτ Σεγκόλ, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) , η οποία έχει προσκληθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Ομως, "δε θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε το σύνολο του προβλήματος της ανεργίας" με τις προτάσεις που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι, εκτιμά Ευρωπαίος διπλωμάτης. Εξάλλου, "η κοινωνική πολιτική αποτελεί ευθύνη των κρατών. Η ΕΕ μπορεί μόνο να βοηθήσει", τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπάι, περιλαμβάνοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.
Για τη Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγο της Ernst & Young, "πιθανότατα λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για τον σημαντικό περιορισμό της ανεργίας των νέων βραχυπρόθεσμα. Η ίδια προειδοποιεί όμως ότι "η αδράνεια μπορεί να απειλήσει μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα της ευρωζώνης".
Τι μπορούμε να περιμένουμε, λοιπόν, από τη σημερινή συζήτηση στις Βρυξέλλες; Πιθανότατα μια απόφαση για την επίσπευση της εκταμίευσης των 6 δισ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους, εντός του 2014 και 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε ευρωπαϊκές περιφέρειες στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%. Στόχος του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους είναι να εξασφαλίσει είτε θέση απασχόλησης, είτε εκπαίδευση, είτε πρακτική άσκηση, σε όλους τους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών και σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που ένας νέος δηλώσει άνεργος.