Financial Times: Μήπως η διάσωση της Ελλάδας ξέμεινε από λεφτά;

Εκτός στόχων βρίσκεται το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στο πρόγραμμα πιθανότατα οδηγεί σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Όπως εξηγεί το άρθρο των Financial Times, το νέο χρηματοδοτικό κενό σημαίνει ότι το πρόγραμμα ουσιαστικά ξεμένει από χρήματα τον Ιούλιο του 2014, και άρα από τον ερχόμενο Ιούλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θα στείλει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση του προγράμματος, καθώς βάσει των κανονισμών του, το ΔΝΤ πρέπει να είναι βέβαιο για την πλήρη χρηματοδότηση της χώρας την οποία βοηθά για τους επόμενους 12 μήνες, και άρα αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό η προϋπόθεση αυτή δεν καλύπτεται.

Όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, στην Ελλάδα έχουν ήδη χορηγηθεί συνολικά 130,6 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 144,6 δισ. του προγράμματος, που σημαίνει ότι απομένουν “μόνο” 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι τελευταίας δεκάρας, καθώς κάθε χαμένο ευρώ φέρνει τη “μέρα της κρίσης” πιο κοντά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ΔΝΤ ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καλύψουν με κάποιον τρόπο αυτό το χρηματοδοτικό κενό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. “Όλοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό θα είναι ευκολότερο σε τρεις μήνες, αφού θα έχουν περάσει οι κρίσιμες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά το ΔΝΤ προτρέπει τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να επινοήσουν ένα εντελώς νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης”, τονίζεται στο άρθρο, ενώ σχολιάζεται το γεγονός ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δύσκολα θα δεχθούν κάτι τέτοιο, έχοντας μάλιστα ήδη δεσμευθεί για μία ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος εντός των επόμενων έξι με δώδεκα μηνών.

“Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι ελπίζει για 'ένα καλοκαίρι όπου δε θα έχουμε καθόλου ελληνική κρίση'. Η ευχή του ίσως πραγματοποιηθεί, αλλά το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δύσκολο”, καταλήγει το άρθρο.