Reuters: Η ευρωπαϊκή ολιγωρία ίσως κοστίσει 2 δισ. στην Ελλάδα

“Τρύπα” ύψους 2 δισ. ευρώ ενδέχεται να προκαλέσει στην Ελλάδα το 2013 η απροθυμία κάποιων κρατών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν το ελληνικό χρέος που διακρατούν, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Η λεγόμενη “μετακύλιση τίτλων ANFA” συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για να ελαφρύνει την Ελλάδα από την υποχρέωση να αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014 και 1,9 δισ. την περίοδο 2015-2016, όμως κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, κάτι που δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό. “Θα μπορούσε να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της χρονιάς και το ερώτημα είναι πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό η Ελλάδα”, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.