Την άμεση σμίκρυνση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος κατά 130% του ΑΕΠ πέτυχε η Κύπρος με την πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πώληση επιπλέον “τερμάτισε την αρνητική αλληλεπίδραση που υπήρχε μεταξύ των οικονομιών Κύπρου και Ελλάδας”.
Επισημαίνεται ακόμα ότι μεταξύ της 11ης και της 13ης Μαρτίου 2013 έγιναν επαφές της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρουσία εκπροσώπων της Τρόικας της Κύπρου και της Ελλάδας. Από τις επαφές αυτές προέκυψε χάσμα μεταξύ των δύο μερών και τότε το θέμα ανέλαβε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθορίζοντας το πλαίσιο όρων πώλησης, το οποίο περιλάμβανε το τίμημα πώλησης και την αξία αποτίμησης των δανείων.
Τα δάνεια, συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, αποτιμήθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημιές που υπολόγισε η PIMCO, κάτω από το ακραίο σενάριο. Η αποτίμηση των δανείων κάτω από το ακραίο σενάριο είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πρόσφατες εξαγορές τραπεζών στην Ελλάδα, προστίθεται.
Όπως διευκρινίζεται, μετά από πολιτική παρέμβαση, επιτεύχθηκε βελτίωση στο τίμημα πώλησης σε σχέση με το τι συμφωνήθηκε στο πρώτο Eurogroup, ενώ η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς ως αγοραστή έγινε από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέβαλε στον αγοραστή τα απαιτούμενα κεφάλαια που προέκυψαν από την εξαγορά αυτή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου 2013 έγιναν διαπραγματεύσεις από την Κεντρική Τράπεζα με εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες αφορούσαν τη συνομολόγηση του νομικού εγγράφου για τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και όχι το τίμημα και τους όρους της πώλησης οι οποίοι ήταν δεδομένοι και για τον αγοραστή και για τον πωλητή.
Τα δύο συμβόλαια για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα υπογράφηκαν από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Αρχής Εξυγίανσης. Εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, υπέγραψαν εξουσιοδοτημένοι αξιωματούχοι μετά από απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.