Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης ήταν σωστός

Σωστός ήταν ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παίρνοντας θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του Reuters, το υπουργείο Οικονομικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης κατέστη αναγκαίο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σχολιάζοντας πως “από τότε όλοι χρειάστηκε να μάθουμε”.

“Πιθανότατα είχαν εναποτεθεί υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική 'προσωπική ευθύνη'”, αναφέρει ακόμα το υπουργείο και επισημαίνει ότι η αιτία των προβλημάτων της Ελλάδας εντοπίζεται στην επί χρόνια οικονομική αμέλεια. “Η συνεχώς αργή εφαρμογή των όρων του προγράμματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι σίγουρα ένας βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου ένα δεύτερο πρόγραμμα κατέστη σύντομα απαραίτητο”, τονίζεται.

Στην ίδια δήλωση σημειώνεται ακόμη ότι πρόθεση της Γερμανίας ήταν με το πρώτο πακέτο “το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του”, ενώ υπογραμμίζεται ότι το Βερολίνο είχε υποστηρίξει την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους νωρίτερα από άλλους.