“Η μέθοδος της Μέρκελ κατέστησε την Ευρώπη ανορεξική”

"Η μέθοδος της Μέρκελ να σφίγγει τη ζώνη κατέστησε την Ευρώπη ανορεξική", σχολιάζει καυστικά ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit.

"Είναι το ίδιο ψέμα με αυτό του Χέλμουτ Κολ”, υποστηρίζει ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην υπόσχεση του πρώην καγκελαρίου ότι η γερμανική επανένωση δεν θα κόστιζε τίποτε σε κανένα. "Η ώρα της αλήθειας θα έρθει για την Μέρκελ, όπως ήρθε για τον Κολ", προσθέτει.

Ο Γκάμπριελ κατηγορεί την καγκελάριο ότι δεν τήρησε το λόγο της, καθώς δεν επέτρεψε ποτέ να υλοποιηθεί το σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο υιοθετήθηκε ταυτόχρονα με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο. "Δώδεκα μήνες αργότερα, τίποτε δεν έχει συμβεί. Η κ. Μέρκελ είναι ειδική στο να μη σέβεται το λόγο της", τονίζει.

Η Γερμανία οφείλει, σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, να αποδεχθεί τον ρόλο της ως κύριου χρηματοδότη στην Ευρώπη, επειδή οι Γερμανοί είναι "οι μεγάλοι κερδισμένοι της Ευρώπης". Μετά τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, "κερδίσαμε 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον αυτών που δαπανήσαμε. Στο εξής οφείλουμε να επανεπενδύσουμε μέρος αυτού του ποσού, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε συνετός επιχειρηματίας", προτείνει.