EUObserver: Οι αποταμιευτές εγκαταλείπουν τις κυπριακές τράπεζες

“Βουτιά” 7,3% σημείωσαν οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του EUObserver, δείχνοντας πως μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο οι αποταμιευτές στη χώρα δεν αισθάνονται ασφαλείς.

Όμως το ύψος των καταθέσεων μειώθηκε τον Απρίλιο και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ανησυχίες αυτές δεν περιορίζονται στο εσωτερικό της Κύπρου. Έτσι, οι καταθέσεις ιδιωτών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ ή 1,6%, στην Ισπανία, η πτώση ανήλθε στο 1,5%, ενώ στην Πορτογαλία και στην Ιταλία τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 0,5% και 0,3% αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι τράπεζες στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Εσθονία και τη Σλοβακία σημείωσαν αύξηση των συνολικών καταθέσεων.

Ο EUObserver επισημαίνει ότι η δημοσίευση των νέων στοιχείων συνέπεσε με την έκκληση του ΟΟΣΑ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει το ασυνήθιστο μέτρο να διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ποσοστό υπό το μηδέν. Η κίνηση αυτή, επισημαίνεται, θα αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό των επιχειρήσεων αντί να αποκομίζουν κέρδη διατηρώντας χρήματα υπό μορφή αποταμίευσης στην ΕΚΤ.