Διαψεύδεται άμεσο ισπανικό αίτημα βοήθειας

Τα σενάρια προσφυγής της Ισπανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για παροχή δανείου μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, διέψευσαν σήμερα άτομα από κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξακολουθεί να ζυγίζει τις πιθανές συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης, παρά τις συνεχείς πιέσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων της για ένταξή της σε πρόγραμμα δανεισμού, που θα συνδυάζει και την εξαγορά ομολόγων της από την ΕΚΤ.

Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως δεν επίκειται προσφυγή της χώρας του στους ευρωπαϊκούς δανειακούς μηχανισμούς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους κυβερνήτες των 17 Αυτόνομων Περιφερειών της χώρας.

"Εάν ένα πρακτορείο μεταδίδει πως θα ζητήσουμε βοήθεια αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα: Είτε το πρακτορείο έχει δίκιο και γνωρίζει περισσότερα από εμένα, ή δεν έχει δίκιο", είπε διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα του Reuters. "Αλλά αν αυτό σας βοηθά, και εάν θεωρείτε πως ό,τι σας λέω είναι πιο σημαντικό από τη διαρροή αυτή, σας λέω 'όχι'" δεν θα ζητήσουμε βοήθεια, πρόσθεσε ο Ραχόι.

Χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κομισιόν για ένα αίτημα βοηθείας από την Ισπανία.

Κάποιοι θεωρούν πως η Ισπανία αμφιταλαντεύεται διότι φοβάται πως κάποιες από τις χώρες της Ευρωζώνης, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και τη Φινλανδία, ενδέχεται να παρεμποδίσουν την εκταμίευση μίας τέτοιας βοήθειας.

Η κυβέρνηση Ραχόι ανησυχεί ακόμα μήπως οι Ευρωπαίοι εταίροι σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας απαιτήσουν απαιτήσει ακόμη σκληρότερα μέτρα στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι η Ευρωζώνη έχει υποσχεθεί ήδη ένα ξεχωριστό πακέτο δανεισμού έως και 100 δισεκ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, με την κυβέρνηση ωστόσο να εκτιμά πως οι τράπεζες της χώρας δεν πρόκειται να απαιτήσουν περισσότερα 40 δισεκ. ευρώ.