Την εκτίμηση ότι, με την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων, η Σλοβενία θα καταφέρει να μην ενταχθεί στην ομάδα των χωρών που ζήτησαν ξένη οικονομική βοήθεια, διατύπωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, μιλώντας σε Σλοβένους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι πρόσφατες αποφάσεις της σλοβενικής κυβέρνησης (σ.σ. τα δύο προγράμματα) αντιπροσωπεύουν ένα αποφασιστικό βήμα για τη διόρθωση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα και την σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά μεγέθη.
Με την τήρηση των δύο προγραμμάτων και την αποτελεσματική υλοποίησή τους, η Σλοβενία θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, είπε ο κ. Ρεν, έπειτα από την παρουσίαση της αποτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προγράμματα περιορισμού των ελλειμμάτων και των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν τα κράτη - μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, χθες, να δοθεί διετής παράταση στη Σλοβενία για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν, η χώρα δεν θα έρθει αντιμέτωπη με διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών.
"Η Σλοβενία ανέλαβε αποφασιστική δράση και πολύ σοβαρές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της 'υγείας' του τραπεζικού τομέα, παράλληλα με δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών μεγεθών" τόνισε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο κρίνονται σημαντικές και οι πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές (σ.σ.η εισαγωγή του "χρυσού" δημοσιονομικού κανόνα στο Σύνταγμα με έναρξη ισχύος το 2015 και η εισαγωγή αυστηρότερων όρων διεξαγωγής δημοψηφισμάτων).
Επίσης, ο κ. Ρεν χαρακτήρισε σημαντική και την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ούρος Τσάφερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αναφέρονται επιπλέον στοιχεία - δεσμεύσεις της χώρας ως προς την επίλυση των προβλημάτων του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.