Ολάντ: Δε θα μας υπαγορεύσει η Κομισιόν τι να κάνουμε

Αυστηρή προειδοποίηση στην Κομισιόν ότι η Γαλλία είναι αυτή που θα αποφασίσει το πώς θα γίνουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μία ασυνήθιστα σκληρή τοποθέτηση.

"Η Κομισιόν δε θα μας υπαγορεύσει τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς θα πρέπει να πει ότι η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της", δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην πόλη Ροντέζ, και συνέχισε: "Όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι δικό μας θέμα και μόνο, εμείς θα πούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτός".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε σήμερα από τη Γαλλία μεταρρυθμίσεις, κυρίως του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, σε αντάλλαγμα για τη διετή προθεσμία που της χορηγήθηκε για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ότι αυτή θα πρέπει να γίνει "με διαβούλευση, δικαιοσύνη και ευθύνη".

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε δηλώσει: "Αν σκέφτομαι τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν είναι επειδή μας το ζήτησαν οι Βρυξέλλες, είναι επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη να σώσουμε το σύστημά μας με τον καταμερισμό στην επιβολή εισφορών".