ΔΝΤ προς Βρετανία: Ξοδέψτε περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή που οι πολιτικές λιτότητας κυριαρχούν στην Ευρώπη, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει να αποστασιοποιείται από την τακτική αυτή, προτείνοντας μία διαφορετική “συνταγή”.

Ενδεικτική της στάσης αυτής του ΔΝΤ είναι η έκκληση που απηύθυνε ουσιαστικά προς τη βρετανική κυβέρνηση με έκθεσή του να δαπανήσει περισσότερα για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα !

Δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν τις προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη η βρετανική οικονομία: οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν ραγδαία τον περασμένο μήνα, ενώ ένας δείκτης δανεισμού των πολιτών ανήλθε σε ιστορικό υψηλό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ντέιβιντ Λίπτον επεσήμανε ότι "είναι σημαντικό να μην κάνουμε το λάθος σήμερα να θεωρήσουμε πως όλα θα πηγαίνουν καλά στην οικονομία σε μερικά χρόνια από τώρα. Είναι σημαντικό να αρχίσουν έργα υποδομής που θα υποστηρίξουν την οικονομία".

Πέρα από τις δαπάνες για το οδικό δίκτυο, για τη στέγαση, για σχολεία, θα βοηθούσε η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και η προφορά κινήτρων σε επιχειρήσεις για να εισέρχονται στο χρηματιστήριο, προσέθεσε ο Λίπτον.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενθάρρυνε ακόμα την κυβέρνηση της Βρετανίας να πωλήσει τα πακέτα του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Royal Bank of Scotland (RBS) και Lloyds (LBG) που ελέγχει μετά την "διάσωσή" τους, στην οποία είχε προβεί όταν είχε ξεσπάσει η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.