Κύπρος: Αντί να ληφθούν μέτρα το 2011, έγινε ανασχηματισμός…

Μία ανάσα από τη στάση πληρωμών βρέθηκε η Κύπρος το Μάιο του 2011, δηλαδή αρκετούς μήνες προτού γίνει το PSI των ελληνικών ομολόγων, που θεωρείται ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής την Κύπρο, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία ο υπεύθυνος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, Φαίδων Καλοζώης.

Ο κ. Καλοζώης υποστήριξε ότι άρχισε να ενημερώνει με εσωτερικά σημειώματα στελέχη της τότε κυβέρνησης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ένα υπόμνημα προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, στο οποίο γινόταν εισήγηση για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή.

Τόνισε ακόμα ότι στο εξωτερικό υπήρχε η εικόνα πως η Κύπρος οδηγείτο σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με επιστολή του τον Αύγουστο του 2011, ζητούσε επειγόντως να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο για την τραγικότητα της κατάστασης. Αντ' αυτού, τόνισε, έγινε ανασχηματισμός και το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο κ. Κίκης Καζαμίας.

Ο κ. Καλοζώης έκανε λόγο και για υπεραισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους του κ. Σταυράκη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το δημόσιο χρέος από 49% του ΑΕΠ το 2008 εκτοξεύθηκε σε τέσσερα χρόνια στο 86%.