Στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήγουν σε συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων εντός της ΕΕ.
“Είναι ώρα να βάλουμε μπροστά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής”, τόνισε ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. “Από τη φύση της η φοροαποφυγή είναι κάτι που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, αν και δε συζητάμε για εναρμόνιση εταιρικών φόρων”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου, υποστηρίζοντας πως το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο.
Αναφερόμενη στη σημερινή συμφωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για “γιγάντιο βήμα προς τα εμπρός”, σημειώνοντας ότι το τραπεζικό απόρρητο εμπόδιζε τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρίες θα καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες.
Η Μέρκελ ανέφερε ακόμα ότι τον Ιούνιο θα προσκαλέσει στο Βερολίνο τους Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας, ώστε να συζητήσουν για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.
Στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε ακόμα το θέμα της ενέργειας, με την Άνγκελα Μέρκελ να εστιάζει στην περιβαλλοντικά βιώσιμη ενέργεια, υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του περιορισμού των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και σχολιάζοντας πως η ΕΕ θα θέσει νέους στόχους για το 2030.
Από την πλευρά του, ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ επεσήμανε πως ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω μίας “ενεργειακής επανάστασης” και μία “κούρσα” για πηγές ενέργειας, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να καταστεί ανταγωνιστική σε αυτήν την κούρσα, λόγω των υψηλών τιμών.
Αυτό ακριβώς ανέφερε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους υδρίτες.
Αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει πιθανότατα σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, όπως και η Κύπρος.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, καθώς και να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της "πλήρους διασύνδεσης", με την οποία θα αρθεί η ιδιότυπη "ενεργειακή απομόνωση" απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.
Όσον αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις, σχολίασε ότι πρέπει να εξεταστεί το κόστος, που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, προκαλεί και "ενεργειακή φτώχεια" και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να καταπολεμηθούν, όπως επεσήμανε.
"Είναι προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών", δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός.