Την κατάρτιση μιας "μαύρης λίστας" των χωρών που αποτελούν "φορολογικούς παραδείσους" ζήτησε με μη-νομοθετικό του ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας "φορολογικός παράδεισος" και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τις χώρες που εμπίπτουν στην έννοια αυτή.
Με αυτόν τον τρόπο το Ευρωκοινοβούλιο ζητά δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το "φορολογικό κενό" από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε ένα τρισ. Ευρώ.
Τονίζεται ακόμα στα σχετικά ψηφίσματα ότι "καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή κρατική ενίσχυση δε θα πρέπει να παρέχεται σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα φορολογικά πρότυπα της ΕΕ, ενώ κάθε εταιρεία που υποβάλει προσφορά για δημόσια σύμβαση θα πρέπει να αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις ή καταδίκες για αδικήματα φορολογικού χαρακτήρα”.
"Η έκταση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης είναι σκανδαλώδης και δεν αρκούν για τον περιορισμό της μόνο τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε η εισηγήτρια, Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής της Σλοβενίας Μόζτσα Κλέβα Κεκιούς.
"Δε χρειαζόμαστε περισσότερους φόρους, αλλά περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις που να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν", δήλωσε ο έτερος εισηγητής, ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής της Ουγγαρίας Ίλντικο Γκαλ Πελτς.