Με ειρωνική διάθεση σχολιάζουν αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 τα παραδοσιακά δοχεία και μπωλ λαδιού στα εστιατόρια και να επιβάλει στη θέση τους σφραγισμένα μπουκάλια, με το αιτιολογικό ότι τα μπουκάλια που δεν επαναχρησιμοποιούνται προστατεύουν τους καταναλωτές από το νοθευμένο ελαιόλαδο.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της γερμανικής Suddeutsche Zeitung, που παραλληλίζει την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έναν παλαιότερο κανονισμό που αφορούσε στο σχήμα των φρούτων και των λαχανικών, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως “ο κανονισμός των στραβών αγγουριών”.
Όμως και σε άρθρο της Daily Telegraph καταγράφονται δηλώσεις Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα έπρεπε η στάση της Βρετανίας στην απόφαση αυτή να είναι θετική.
“Δεν είναι δουλειά της ΕΕ το πώς σερβίρουν ελαιόλαδο τα εστιατόρια. Πολύ συχνά αναγκαζόμαστε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πράγματα απλά επειδή οι αξιωματούχοι είναι υπερβολικά απασχολημένοι σε τόσα μέτωπα”, δηλώνει ο βουλευτής Τζέιμς Κλάπισον, ενώ ο Ντάγκλας Κάρσουελ σχολιάζει ότι υπάρχει πρόβλημα όταν οι αξιωματούχοι της ΕΕ παίρνουν πολιτικές αποφάσεις που δεσμεύουν τους εκλεγμένους βουλευτές. “Αν δεν απελευθερωθούμε από αυτό το τρομακτικό σύστημα δε θα μας πάρουν μόνο το λάδι από τα τραπέζια. Ολόκληρη η χώρα διοικείται από τεχνοκράτες”, τονίζει.
Το θέμα δεν άφησε ασχολίαστο και ο Guardian, που σχολιάζει: “Οι γραφειοκράτες της ΕΕ γελοιοποιήθηκαν για το ότι μετέφεραν την προσοχή τους από την καταπολέμηση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στην επιβολή αυστηρών κανόνων στο πώς σερβίρουν τα εστιατόρια ελαιόλαδο”.
Σύμφωνα με τον Guardian, υπέρ της απόφασης τάσσονται 15 από τις 27 κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και αυτές των κύριων ελαιοπαραγωγικών χωρών της Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.