Υπάρχει άραγε ένα “σημείο καμπής” στο οποίο οι Ευρωπαίοι θα πουν “ως εδώ” και θα απαιτήσουν να σταματήσει η λιτότητα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την έξοδο από το ευρώ; Το ενδεχόμενο αυτό μελετά σε εκτεταμένο άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal, προχωρώντας μάλιστα σε παραλληλισμούς με την περίπτωση της Αργεντινής.
“Οι Κασσάνδρες του ευρώ, που περίμεναν ότι η Ελλάδα θα κατρακυλούσε έξω από την Ευρωζώνη πέρυσι προφανώς υποτίμησαν την προθυμία των Ευρωπαίων να αντέξουν μερικά χρόνια δυσκολιών παρά να ρισκάρουν με μία έξοδο”, παρατηρούν οι αρθρογράφοι Ρόμας Κάταν και Μάρκους Γουόκερ, που όμως τονίζουν: “Τα αποθέματα υπομονής των Ευρωπαίων είναι βαθιά, αλλά σίγουρα δεν είναι άπειρα”.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του λονδρέζικου think tank Center for European Reform, Σάιμον Τίλφορντ, σχολιάζει ότι καθώς οι λαοί συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, η συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της αποχώρησης από τα ευρώ δεν μπορεί παρά να αναζωπυρωθεί. “Και μόλις δούμε αυτό το debate, τα πράγματα μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα”, υπογραμμίζει.
Κατόπιν, επιχειρείται μία ενδιαφέρουσα σύγκριση με την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία, όπως επισημαίνεται, ήταν κι αυτή αναγκασμένη να υποφέρει μέχρι οι μισθοί και οι τιμές να πέσουν αρκετά για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η χώρα. Όμως οι Αργεντίνοι εξεγέρθηκαν το 2001, μετά από τρία χρόνια ύφεσης.
Πόσες ομοιότητες έχει η Αργεντινή του τότε με την Ευρώπη του σήμερα; “Η οικονομία της Αργεντινής είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 8% στα τρία χρόνια πριν την εξέγερση. Στο τέλος του 2013, οι οικονομίες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 8% από την κορύφωσή τους, της Ισπανίας κατά περίπου 6% και της Ελλάδας κατά περισσότερο από 23%, σύμφωνα με το ΔΝΤ”, σχολιάζουν οι αρθρογράφοι, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η περίπτωση της Αργεντινής δεν είναι μοντέλο για την Ευρώπη, αλλά μία προειδοποίηση.
“Αυτοί που λένε ότι ο κίνδυνος αποχώρησης χωρών από το ευρώ έχει εξαφανιστεί θα έπρεπε να συλλογιστούν άλλες εποχές που οι άνθρωποι θεωρούσαν ένα νομισματικό καθεστώς ιερό, μέχρι τη στιγμή που το αποκήρυξαν”, καταλήγει το άρθρο.