Fitch: Υποβάθμισε τη Σλοβενία σε “ΒΒΒ+” με αρνητικό outlook

Εντείνονται οι πιέσεις προς τη σλοβενική οικονομία, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών μετά την “περιπέτεια” με την Κύπρο, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Σλοβενίας σε “ΒΒΒ+” από “Α-”, με το outlook μάλιστα να χαρακτηρίζεται αρνητικό.

Δικαιολογώντας την απόφασή τους, οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την τελευταία αξιολόγηση της σλοβένικης οικονομίας, τον Αύγουστο του 2012, ενώ υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην επίσημη κυβερνητική εκτίμηση για το ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και την αντίστοιχη εκτίμηση του οίκου Fitch, που υπολογίζει ότι θα χρειαστούν το λιγότερο 2,8 δισ. ευρώ, δηλαδή ίσο με το 8% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο οίκος Fitch αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση που έχει σχηματιστεί δείχνει διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, όμως θεωρεί πως πρόκειται για μία κυβέρνηση μεταβατική, όχι ιδιαίτερα σταθερή, που πιθανότατα δε θα αντέξει μετά τα μέσα του 2014, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει έναν ξαφνικό οικονομικό κίνδυνο.