Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολίτες στις βιομηχανικές χώρες, οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2011 είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά, οι Αυστριακοί αποτελούν τη μεγάλη εξαίρεση, αφού βγήκαν αλώβητοι από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας μάλιστα κατά μέσον όρο τα εισοδήματά τους, αναφέρεται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Όπως τονίζει ο αξιωματούχος του Οργανισμού Μίχαελ Φέρστερ σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε”, η κρίση δεν άγγιξε την Αυστρία και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αυστριακών αυξήθηκε κατά 1,66% ετησίως.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτή η αύξηση —παρά την κρίση— δεν ανάγεται σε υψηλότερες κοινωνικές παροχές, αλλά, στην διατήρηση της ευημερίας στην Αυστρία. Σε αυτή συνέβαλαν τα αυξημένα εισοδήματα από την εργασία και τα κεφαλαιακά κέρδη.
Βέβαια αυτή η θετική είδηση ισχύει μόνον κατά μέσον όρο και σίγουρα όχι για κάθε μεμονωμένο άνθρωπο στην Αυστρία. Ενώ οι υψηλά και μεσαίοι αμειβόμενοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις υπήρξε μια μείωση στα εισοδήματά τους της τάξης του 10%.
Κατά μέσο όρο πάντως, τόσο η Αυστρία όσο και η Γερμανία βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος και- όπως σημειώνει στη συνέντευξή του ο Φέρστερ- αυτό οφείλεταιστο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πριν το 2008 ικανοποιούνταν με σχετικά χαμηλότερες αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, κάτι που οδήγησε σε άνοδο της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών.
Χώρες με σταθερά κοινωνικά συστήματα μπόρεσαν να ισοσταθμίσουν πιθανές απώλειες στα εισοδήματα, κάτι που όμως, όπως προειδοποιεί ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χρόνο.