ΝΥΤ: Ο νέος “ασθενής” της Ευρώπης είναι η ίδια η Ένωση

Για απογοήτευση των Ευρωπαίων και για κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ κάνουν λόγο οι New York Times.

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Pew Research Center, δείχνουν μια εμβάθυνση της απογοήτευσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες αμφισβητούν τη μεταφορά περισσότερων εξουσιών στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή του ευρώ σε ένα βιώσιμο νόμισμα μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση με τίτλο "The new Sick Man of Europe: The European Union" τονίζει ότι στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία ως προς την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται όσοι αμφισβητούν το ευρώ.

Πέρσι το 60% των ερωτηθέντων είχαν μια θετική εντύπωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο φέτος το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 41%.

Μόνο οι Έλληνες και οι Ιταλοί – πιθανώς λόγω της κρίσης - εχουν λιγότερη πίστη στα οφέλη της οικονομικής ένωσης από τους Γάλλους. Στη Γερμανία, το 60% έχει θετική εντύπωση για την ΕΕ.

"Γάλλοι και οι Γερμανοί διαφέρουν τόσο πολύ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους και φαίνεται σαν να ζουν σε διαφορετικές ηπείρους," γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης Pew

Στη Γαλλία, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε φέτος ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση είχε κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους χώρα. Αυτό ήταν μια αύξηση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση.