Πιέζουν τον Κάμερον για ευρωδημοψήφισμα οι βουλευτές του

Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αύξησαν σήμερα ακόμη περισσότερο την πίεση προς αυτόν, ζητώντας να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να υπάρξει μια εγγυημένη δέσμευση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Οι εν λόγω βουλευτές κατέθεσαν ένα ψήφισμα στην κάτω Βουλή της Βρετανίας, με το οποίο εξέφρασαν τη λύπη τους διότι απουσιάζει από τον κυβερνητικό προγραμματισμό του νομοθετικού έργου για την τρέχουσα περίοδο ένα νομοσχέδιο το οποίο να καθορίζει την διενέργεια δημοψηφίσματος, με θέμα τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο Κάμερον είχε δεσμευτεί τον Ιανουάριο ότι θα διοργανωθεί "έως το 2017" δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ, αν οι Τόρις παραμείνουν στις βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2015 στην κυβέρνηση. Όμως οι συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές απαιτούν εγγυήσεις όσον αφορά τους όρους διενέργειας του δημοψηφίσματος, εντείνοντας την άσκηση πίεση στον πρωθυπουργό Κάμερον, μετά και την άνοδο του αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP. Έτσι, μερικοί από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές διεκδικούν ψηφοφορία πάνω σε νομοσχέδιο που να αφορά τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

"Η ιδέα ότι το δημοψήφισμα μπορεί να περιμένει μετά τις εκλογές (του 2015) δεν μας ικανοποιεί", εξήγησε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Πίτερ Μπόουν, που υποστηρίζει το  ψήφισμα. "Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές, δεν πρόκειται να το διοργανώσουν" πρόσθεσε.

“Στόχος είναι η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο θέμα αυτό", σημείωσε ο συνάδελφός του Τζον Μπάρον. Εάν το ψήφισμα εγκριθεί από το σώμα, "αυτό θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν παραιτούμαστε" από την διοργάνωση δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ανέφερε.