Μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, όπως την καθιέρωση "φόρου κρίσης" και την αύξηση του ΦΠΑ, προωθεί η κυβέρνηση της Σλοβενίας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας, τα οποία θέτει, αύριο, σε διαβούλευση, με τους κοινωνικούς εταίρους.
Τα προγράμματα, που δεν αποκλείεται να "δεχθούν" συμπληρωματικές προσθήκες και στη συνέχεια να υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 9 Μαΐου, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας προβλέπει - μεταξύ άλλων - την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (κατά 2% του βασικού οπότε θα διαμορφωθεί στο 22% και κατά μία ποσοστιαία μονάδα του μικρότερου οπότε θα διαμορφωθεί στο 9,5%). Αυτές οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ - εφόσον υιοθετηθούν - από το 2014 αναμένεται να φέρουν, ετησίως, επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 250 εκ. ευρώ.
Ο "φόρος κρίσης" που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα - όπως τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "STA" - αφορά τα προσωπικά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση, διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ή τους εργοδότες. Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να "αγγίξει" το ποσό των 300 εκ. ευρώ.
Η εφαρμογή των νέων φορολογικών συντελεστών θα γίνει έπειτα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό το πλαίσιο προβλέπει έναν αυστηρά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2017 που δεν θα αφήνει περιθώρια για τη διαμόρφωση του ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ.