Ντράγκι: Η αδυναμία της οικονομίας μας οδήγησε στη μείωση των επιτοκίων

Τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγήθηκε στην απόφαση να μειώσει τα επιτόκια ανέλυσε ο διοικητής της, Μάριο Ντράγκι.

“Το αδύναμο οικονομικό κλίμα συνεχίστηκε την άνοιξη”, ανέφερε ο Ντράγκι στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε ο κύριος Ντράγκι, “οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι καθοδικοί. Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και γι’ αυτόν τον λόγο να καθυστερήσουν την ανάπτυξη”

Όπως επισήμανε ο κύριος Ντράγκι, “οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν συγκρατημένες” και διεμήνυσε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας “θα παραμείνει χαλαρή”.

Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται ήδη κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι, επεσήμενε χαρακτηριστικά ότι “κάποιες τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση προτού δανείσουν ξανά” και πρόσθεσε ότι “η ΕΚΤ δεν μπορεί να καθαρίζει τους τραπεζικούς ισολογισμούς”.

Αναφερόμενος στην πορεία της εξυγίανσης, στις χώρες της ευρωζώνης, ο διοικητής της ΕΚΤ συμπλήρωσε ότι ήδη έχει σημειωθεί “σημαντική πρόοδος στη δημοσιονομική εξυγίανση σε όλη την ευρωζώνη”