Όταν τσακώνονται ένας Γερμανός “σοφός” και ένα διάσημος μεγαλοεπενδυτής

Για σκόπιμη αλλοίωση της άποψης του κατηγορεί τον Γερμανό "σοφό" Hans-Werner Sinn ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, πρόεδρος του Ifo Institute for Economic Research και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας έγραψε ένα άρθρο για το εάν η Γερμανία πρέπει να φύγει από το ευρώ. Το άρθρο ξεκινάει με τον Τζορτζ Σόρος. "Πέρσι το καλοκαίρι, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προέτρεψε τη Γερμανία να συμφωνήσει με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καλώντας την «ή να ηγηθεί ή να αποχωρήσει». Σήμερα λέει ότι η Γερμανία οφείλει να εγκαταλείψει το ευρώ αν είναι να συνεχίσει να μπλοκάρει την καθιέρωση ευρωομολόγων.

Ο Σόρος παίζει με τη φωτιά. Η αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι απαίτηση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα και αντλεί υποστήριξη από μεγάλο φάσμα της γερμανικής κοινωνίας. Πολλοί επενδυτές απηχούν τον Σόρος. Επιθυμούν να περιορίσουν τη χασούρα και να φύγουν _ να ξεφορτώσουν τα τοξικά χαρτιά τους στους διακυβερνητικούς διασώστες, οι οποίοι θα πληρώσουν γι' αυτά με τα κέρδη από την πώληση ευρωομολόγων, και να πάνε τα λεφτά τους σε πιο ασφαλείς τόπους. Ο λαός ήδη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην προσπάθεια να συγυριστούν τα αξιόγραφα-σκουπίδια και να υποστηριχθούν αδύναμες τράπεζες.

Αν ο Σόρος είχε δίκιο, και η Γερμανία αναγκαζόταν να επιλέξει μεταξύ ευρωομολόγων και ευρώ, πολλοί Γερμανοί θα επέλεγαν αναμφίβολα να εγκαταλείψουν το ευρώ. Το νέο γερμανικό κόμμα θα προσέλκυε περισσότερους ψηφοφόρους. Το ίδιο το ευρώ θα αποτελειωνόταν.

Ο Σόρος όμως έχει άδικο. Κυρίως επειδή δεν αναγνωρίζει την πραγματική φύση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτελεί απλώς ένα σύμπτωμα της υποβόσκουσας ασθένειας της νομισματικής ένωσης: της απώλειας της ανταγωνιστικότητας των νότιων μελών" έγραψε μεταξύ άλλων ο  Hans-Werner Sinn γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σόρος.

Μάλιστα έσπευσε να απαντήσει με σχόλιο του 800 λέξεων κάτω από το άρθρο!

Όπως αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής, ο Hans-Werner Sinn αλλοιώνει σκόπιμα τα επιχειρήματά του.
Όπως σημειώνει στο σχόλιο – ποταμός υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της ολοκλήρωσης εντός της ευρωζώνης είναι ανεπαρκής. Αναφέρει ότι το ευρώ θα λειτουργήσει μόνο εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών χρεών χρηματοδοτηθεί από ευρωομόλογα. Με αυτή την κίνηση λέει θα γίνουν θαύματα, ενώ θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης, και θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναλάβουν τις δικές τους διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον. Σε διαφορετική περίπτωση κατά τον Σόρος, οι χώρες που αδυνατούν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν μόνιμοι θύλακες φτώχειας...

Σημειώνει ακόμη ότι θα ήταν απερισκεψία η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ και εκτιμά ότι θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη των χωρών της περιφέρειας.

Υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως οι τρέχουσες πολιτικές είναι κακοσχεδιασμένες και τα αποτελέσματα τους είναι αφόρητα για τους ανθρώπους.
"Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία δεν θέλει να είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τη σημερινή κρίση. Όμως, θέλοντας και μη, η Γερμανία ωθείται στη θέση της ηγεσίας. Η Ευρώπη θα επωφεληθεί από μια καλοπροαίρετη ηγεμονική δύναμη. Έτσι είναι τα πράγματα για τη Γερμανία" αναφέρει.