Απαισιοδοξία στην Ευρωζώνη λόγω Κύπρου και Ιταλίας

Η αναστάτωση που προκλήθηκε με το “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο και η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, η οποία μόλις τις τελευταίες μέρες εξομαλύνθηκε, είναι οι βασικοί λόγοι της σημαντικής υποχώρησης του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη κατά 1,5 μονάδα, από τις 90,1 στις 88,6 μονάδες, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η απαισιοδοξία κυριαρχεί και στη Γερμανία, η οποία έχει πληγεί λιγότερο από την κρίση, καθώς εκεί ο τοπικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,3 μονάδες.

Πέραν των προβλημάτων σε Ιταλία και Κύπρο, ανησυχία προκαλεί σε πολλούς και η γαλλική οικονομία, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη ανεργία στην Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μία κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα βελτιώσει το κλίμα, και δεν είναι άλλη από την περίφημη μείωση των επιτοκίων, η οποία φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αν και στελέχη της ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, υποστηρίζοντας ότι η ελάφρυνση που θα προκαλούσε μία τέτοια απόφαση θα ήταν περιορισμένη.