Οι διεθνείς δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας προειδοποιούν από τώρα πως δεν έχουν καμία πρόθεση να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν περαιτέρω τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα. Το μήνυμα που απηύθυναν προς τη Λευκωσία είναι σαφές : Εάν κατά την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου βρεθούν “σκελετοί”, τότε θα πρέπει να αναμένεται βαθύτερο “κούρεμα” τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, κοινοτική πηγή από τις Βρυξέλλες υπέδειξε ότι οι πιθανότητες να παραχωρηθεί επιπλέον δανειοδότηση στην Κύπρο, πέραν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (9 δισ. από Ευρωζώνη και 1 δισ. από ΔΝΤ) είναι “μηδέν τοις εκατό”.
Η ίδια κοινοτική πηγή χαρακτήρισε ως “σκληρή οροφή” (hard limit) το ποσό που εγκρίθηκε από το Eurogroup, διαμηνύοντας ότι ενδεχόμενες επιπρόσθετες ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δη της Τράπεζας Κύπρου, θα πρέπει να καλυφθούν από την ίδια.
Πώς θα γίνει αυτό; Με τη γνωστή πλέον οδό της συμμετοχής των μετόχων-επενδυτών, κατόχων αξιογράφων και ανασφάλιστων καταθετών σε ένα “βαθύτερο κούρεμα”, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε.
Ειδικά για την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι “εάν κατά την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου της -που αναμένεται να διενεργηθεί τους προσεχείς μήνες- βρεθούν σκελετοί στα ντουλάπιά της (δηλαδή καταγραφούν μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης), τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται επιπρόσθετη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά ένα νέο, βαθύτερο κούρεμα”. Είναι δηλαδή προφανές ότι οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου θεωρούν ότι “έδωσαν ό,τι μπορούσαν να δώσουν” και δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν σωσίβιο σε καμιά κυπριακή τράπεζα.
Την πολιτική κατεύθυνση φέρεται να επέβαλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που εξασφάλισε τη στήριξη του Βερολίνου, θεωρώντας ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες δεν έπρεπε να τύχουν καμιάς απολύτως στήριξης.