Η κρίση κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ

Η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία κλονίζει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε, υποστηρίζει στο σημερινό κύριο θέμα της με τίτλο “Το ‘μακελειό’ στην αγορά εργασίας διογκώνει το ευρωσκεπτικιστικό κλίμα”, η βελγική εφημερίδα De Tijt.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το European Council on Foreign Relations για λογαριασμό του ευρωβαρομέτρου, το τελευταίο διάστημα “ο ιός του ευρωσκεπτικισμού -που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν “βρετανική νόσος”- εξαπλώνεται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη υποχωρεί ολοένα και περισσότερο”.

Κάτι τέτοιο δεν πρέπει όμως να προκαλεί έκπληξη, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς επί πολύ καιρό το ένα κακό νέο διαδεχόταν το άλλο στο πεδίο της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι επώδυνες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας να καταστούν αναγκαίες ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγονται τα κεκτημένα δεκαετιών.

Ενδεικτική είναι —κατά την εφημερίδα— η περίπτωση της Ισπανίας, όπου η ανεργία καλπάζει φτάνοντας το 27% του επαγγελματικά ενεργού πληθυσμού, όπως και της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, Γαλλίας, με τους άνεργους να ανέρχονται σε 3,2 εκατομμύρια.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι ουτοπικό να αναμένει κανείς ότι η δυσάρεστη αυτή κατάσταση στην αγορά εργασίας μπορεί να αλλάξει σύντομα. Και τούτο διότι η Ευρώπη, με την παρότρυνση της Γερμανίας, δείχνει να επιμένει απαρέγκλιτα στην ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι η επιμονή στην πολιτική λιτότητας θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την καταναλωτική ζήτηση και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις εταιρείες, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Εξίσου μεγάλη προβολή στα ευρήματα της έρευνας περί εντεινόμενου ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη δίνει και η De Standaard σε άρθρο με τίτλο "Η κρίση κλονίζει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μεγάλη άνοδος του ευρωσκεπτικισμού μπορεί να αποδοθεί τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στην κρατούσα αντίληψη ότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν διαθέτουν την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση.

Σύμφωνα με το European Council on Foreign Relations, από μόνη της η οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί για να επαναφέρει τον ενθουσιασμό για την Ευρώπη. "Μόνον εάν η ΕΕ αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπει τα κράτη μέλη και τους πολίτες είναι δυνατόν να ανατραφεί το κλίμα", καταλήγει.