Bundesbank: Προβληματική η χρηματοδότηση μέσω ELA στην Ελλάδα!

Έντονα επικριτική έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζεται η Bundesbank σε έγγραφό της που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του μηχανισμού ρευστότητας ELA.

“Η παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας παρουσιάζεται ιδιαίτερα προβληματική και αναδεικνύει την ανάληψη δημοσιονομικών ευθυνών από τους υπεύθυνους για τη νομισματική πολιτική”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα του 29σέλιδου εγγράφου, που συνεχίζει: “Η ΕΚΤ ανέλαβε συνεπώς ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, καθώς σε τελική ανάλυση μία αποχώρηση της Αθήνας από το ευρώ δεν μπορούσε να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση απίθανη”.

Σύμφωνα με την Bundesbank, δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την αποχώρηση μίας χώρας από το ευρώ. "Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώπιον των κυρίαρχων εθνικών κρατών – τουλάχιστον όχι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, σημειώνει η γερμανική κεντρική τράπεζα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΚΤ θα μπορούσε να καταστεί ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα της Handelsblatt επιβεβαίωσε η Bundesbank, σημειώνοντας πως το έγγραφο έχει σταλεί στο ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο, ενώ ο πρόεδρος της τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, θα ταξιδέψει στην Καρλσρούη όταν το συνταγματικό δικαστήριο εξετάσει το ζήτημα στις 11 και 12 Ιουνίου.