Διαμάντια μέσα στις στάχτες της κυπριακής οικονομίας

Μπορεί η Κύπρος να περνάει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, λόγω της οικονομικής κρίσης από την οποία μαστίζεται και η οποία την έχει φέρει στο επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως, όμως ίσως έχει τη δυνατότητα, μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα, να γίνει ένα εξαιρετικό κέντρο... διαμαντιών !

Όπως μεταδίδει το κυπριακό δίκτυο SigmaLive, ο Ρωσοεβραίος επιχειρηματίας Λεβ Λεβίεφ είναι διατεθειμένος να καταβάλει νέες προσπάθειες για δημιουργία Κέντρου Διαμαντιών στην Κύπρο, μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια που είχε γίνει το 2011, επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Σύμφωνα με τον Ιωσήφ Βραχίμη, πρόεδρο της συμβουλευτικής εταιρείας Flexi Consultants ( Cyprus ) Ltd, που ενεργεί στην Κύπρο για λογαριασμό του εν λόγω επιχειρηματία, η γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου και το γεγονός πως είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την καθιστούν ως ένα εξαιρετικό σημείο για μετατροπή σε κέντρο διαμαντιών.

Πρόκειται για μία αγορά στην οποία διακινούνται πολλά δισ. δολάρια κάθε χρόνο και η Κύπρος δείχνει να έχει όλα τα φόντα να καταστεί το επόμενο διεθνές κέντρο. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2008, μόνο στο Ντουμπάι, που είναι επίσης κέντρο διαμαντιών, έγινε εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών αξίας 18 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2011, τα έσοδα που αναμένονται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου ανέρχονται στα 24.5 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογιστούν τα παρεμφερή οφέλη σε άλλους τομείς.