Τεράστια είναι τα προβληματικά δάνεια που συσσωρεύτηκαν στα βιβλία της Λαϊκής στην Ελλάδα, ενώ μεγάλες είναι και οι αναμενόμενες ζημιές της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τον διαγνωστικό έλεγχο του αμερικανικού οίκου Pimco.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco έφερε στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών, που μπήκαν τον Μάρτιο σε καθεστώς εξυγίανσης.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το ακραίο σενάριο της Pimco, εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών φθάνουν τα 14 δισ. ευρώ και οι κεφαλαιακές ανάγκες πλησιάζουν τα 7,8 δισ. ευρώ.
Το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των δύο τραπεζών φθάνει τα 56 δισ. ευρώ, και με τους υπολογισμούς της Pimco, ένα στα τέσσερα ευρώ που δάνεισαν οι δύο τράπεζες αναμένεται να απολεσθεί μέχρι τα μέσα του 2015.
Τα στοιχεία για τη Λαϊκή στην Ελλάδα μιλούν από μόνα τους. Η Τράπεζα φαίνεται να κατάφερε να μαζέψει τη "σαβούρα" των δανείων αφού το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των 10 δισ. ευρώ εκτιμήθηκε από την Pimco ότι θα έχει αναμενόμενες απώλειες 4,5 δισ. ευρώ.
Ο αριθμός ενδέχεται να είναι συντηρητικός καθώς μέρος των δανείων που παραχωρήθηκαν σε ελληνικές εταιρείες έχει κατηγοριοποιηθεί ως "international business" της Κύπρου.
Ενώ τον Ιούνιο του 2012 η Λαϊκή στην Ελλάδα είχε περίπου το ίδιο μέγεθος δανειστικού χαρτοφυλακίου με την Κύπρο, οι αναμενόμενες ζημιές στην Ελλάδα είναι κατά 2 δισ. ευρώ μεγαλύτερες από ότι στην Κύπρο - 4,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ.
Η εικόνα που παρουσιάζει η Pimco για το δανειστικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου διαφέρει από αυτή για τη Λαϊκή.
Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να έχει απώλειες 3,6 δισ. ευρώ στο εγχώριο δανειστικό χαρτοφυλάκιο και 2,5 δισ. ευρώ στο, αρκετά μικρότερο, ελληνικό χαρτοφυλάκιο. Οι αναμενόμενες ζημιές της Τράπεζας αναμένεται να προκύψουν κυρίως στη δανειοδότηση εμπορικών ακινήτων και επιχειρηματιών ανάπτυξης.
Στη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων οι αναμενόμενες απώλειες της Τράπεζας Κύπρου είναι πολλαπλάσιες από αυτές της Λαϊκής, ενώ στα στεγαστικά δάνεια είναι σημαντικά μικρότερες.
Συνολικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών βρίσκονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ για την κάθε μια, αλλά αυτές δεν περιλαμβάνουν το 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε ήδη η Λαϊκή ως στήριξη από το κυπριακό κράτος.