Την ώρα, που – μετά το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών και την αβεβαιότητα, την οποία τροφοδοτούν τα σενάρια για γενικευμένα bail in στην Ευρωζώνη – στις γερμανικές τράπεζες κατευθύνονται όλο και περισσότερα κεφάλαια, αφού οι καταθέτες βλέπουν εκεί το ασφαλές καταφύγιο εντός Ευρωζώνης, τα πράγματα στο Βερολίνο δεν είναι όσο... ρόδινα δείχνουν.
Τα δεδομένα, που έρχονται διαρκώς στο φως για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, δείχνουν πως και η ατμομηχανή της Ευρωζώνης μπαίνει και αυτή σε περιπέτειες.
Τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικά :
Το Φεβρουάριο, από τη μία πλευρά,
οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,3% μετά, όμως, από πτώση 1,6% τον Ιανουάριο, και
η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,5%.
Από την άλλη, όμως,
-οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 3,8% (2,8% σε ετήσια βάση) και οι εισαγωγές 5,9%,
το Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του IFO υποχώρησε στο 106,7 από 107,4 το Φεβρουάριο,
-ο δείκτης μεταποίησης κατέγραψε κατακόρυφη πτώση στο 49 από 80,3 το Φεβρουάριο, ενώ
-ο δείκτης υπηρεσιών έπεσε σε χαμηλό τετραμήνου, στο 50,9 από 54,7, και
-ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε στο 50,6 από 53,3, με το 50 να είναι το όριο, για την ένδειξη αυρρίκνωσης.
Σε αυτά να προσθέσουμε τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν αναιμική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει να έχει ανάπτυξη 0,4% για το τρέχον έτος.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις είναι ανησυχητικές, τόσο για τη Γερμανία, όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς η πτώση στη μεγαλύτερη οικονομία του ενιαίου νομίσματος δυσκολεύει την προσπάθεια για έξοδο από την ύφεση και αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης χρέους.
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας είναι ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας για τη μόχλευση της συνολικής οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία πασχίζει να βγει από την κρίση χρέους, ενώ ταυτόχρονα είναι βυθισμένη στην ύφεση.
Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει την ανάπτυξη το τρέχον έτος, βοηθούμενη από την ισχυρή αγορά εργασίας, τις σταθερές αυξήσεις μισθών και τις ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Η ζήτηση από τις ασιατικές και τις άλλες αγορές δείχνουν μια μικρή εξισορρόπηση, σε σύγκριση με τη ζήτηση από τους κύριους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους.
Οι εξαγωγές, που παραδοσιακά αποτελούν τον καταλύτη της γερμανικής ανάπτυξης, δεν αναμένεται να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και της ύφεσης στην Ευρωζώνη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι περίπου το 40% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνονται στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι σε αναντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων και η ανησυχία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας κορυφώνεται. Η κρίση χρέους και η ύφεση φαίνεται ότι χτύπησαν την πόρτα του δυνατού παίχτη της Ευρωζώνης, που μέχρι πρότινος είχε μείνει αλώβητος.