Κατάλογος με 353 ονόματα προσώπων που φέρονται ότι διατηρούσαν αδήλωτους λογαριασμούς στην Ελβετία διαβιβάστηκε στις γαλλικές φορολογικές αρχές από τους δικαστικούς που ερευνούν τόσο υποθέσεις φοροδιαφυγής όσο και το εάν η τράπεζα UBS παραβίασε τη νομοθεσία στη Γαλλία.
Παράλληλα, ένα αίτημα συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές διαβιβάσθηκε από τους δικαστές Γκιγιόμ Νταϊέφ και Σερζ Τουρνέρ για νομιμοποίηση εσόδων από φορολογική απάτη και για υποψίες τήρησης διπλών βιβλίων, καθώς και για την τήρηση αδήλωτων λογαριασμών στην τράπεζα UBS στην Ελβετία. Τα γεγονότα αυτά αποκαλύφθηκαν από καταθέσεις πρώην υπαλλήλων της τράπεζας.
Οι γαλλικές φορολογικές αρχές ζήτησαν συνδρομή από τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να διευκρινισθεί η οικονομική επιφάνεια αυτών των προσώπων, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Λε Μοντ.
Όπως είχε γράψει νωρίτερα η Λε Μοντ, περίπου 50 από τα ονόματα που περιέχονται σε αυτόν τον κατάλογο ήδη έχει διαπιστωθεί πως διατηρούσαν λογαριασμό στην Ελβετία.
Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα θεωρείται ύποπτη ότι διατηρούσε διπλά βιβλία, προκειμένου να καλύπτει ορισμένες κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ Γαλλίας κι Ελβετίας και ότι επέτρεπε στο ελβετικό εμπορικό της τμήμα να εξυπηρετεί πελάτες του στο γαλλικό έδαφος, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Τρία νυν και πρώην διοικητικά στελέχη της UBS στη Γαλλία βρίσκονται υπό έρευνα στα πλαίσια της υπόθεσης αυτής. Ένας από αυτούς είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του γαλλικού υποκαταστήματος της τράπεζας Πατρίκ ντε Φαγιέτ.
Σύμφωνα με την Λε Μοντ, το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε την διεξαγωγή της έρευνας, τονίζοντας πως από την έκβαση της έρευνας θα κριθεί ένα ποσό που ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της UBS France Ζαν-Φρεντερίκ ντε Λες υποστήριξε πως η τράπεζα συνεργάζεται πλήρως με τις γαλλικές αρχές και πως ευελπιστεί πως αυτή " θα βγει ακόμη πιο δυνατή από αυτήν την ιστορία". "Και εάν υπάρχουν σφάλματα σε ό,τι έγινε, η στρατηγική μας είναι σαφής: λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη", πρόσθεσε.