Αντιμέτωπη με τη γαλλική Δικαιοσύνη η Κριστίν Λαγκάρντ

Ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου θα βρεθεί στις 23 Μαΐου η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να καταθέσει σχετικά με την εμπλοκή της στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart, η οποία πρόσφατα αποκάλυψε το σκάνδαλο με τον υπουργό Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ.

Η Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπέπεσε σε οποιοδήποτε παράπτωμα όταν αποδέχθηκε συμβιβασμό μεταξύ του γαλλικού Δημοσίου και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, μετά από αγωγή του τελευταίου, ο οποίος κόστισε στους Γάλλους φορολογούμενους 285 εκατ. ευρώ για μία υπόθεση που συνέβη το 1993.

“Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, δε θα ήταν πρέπον να προβούμε σε σχόλια για μία υπόθεση που υπήρξε και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της δικαστικής έρευνας”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προσθέτοντας: “Ωστόσο, το Συμβούλιο έχει ενημερωθεί για το ζήτημα πρόσφατα, και συνεχίζει να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της διευθύντριας να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά τα καθήκοντά της”.

Αν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει να προχωρήσει σε επίσημη έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες της Κριστίν Λαγκάρντ, το πλήγμα για το κύρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι βαρύ, μετά και την παραίτηση του προκατόχου της, Ντομινίκ Στρος-Καν, λόγω σεξουαλικού σκανδάλου.