Του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, όπως αυτό αποφασίστηκε από το Eurogroup, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι “το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας” και τόνισε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του”. Επεσήμανε ακόμα ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά την διάσωσή της αναγκαία. “Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα”, τόνισε, ενώ παρόμοιος κίνδυνος επεσήμανε πως θα υπήρχε και για την Ιταλία και την Ισπανία.
Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αποδεικνύει ότι τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων φέρνουν αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι σταδιακά επανέρχεται και η αξιοπιστία των αγορών.
Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, πέρα από τα 10 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν.
Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το πακέτο, καθώς, όπως σημείωσαν, περιλαμβάνει όσα είχαν ζητήσει, δηλαδή την συμμετοχή των καταθετών στην διάσωση, αλλά την εξαίρεση εκείνων με καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ αρνητική ψήφο θα δώσει η “οικονομική πτέρυγα” των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη.