“Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση και οι καταθέτες στην Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχούν”, τόνισε ο διευθυντής του τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ Χοζέ Βινιάλς από την Ουάσιγκτον, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου με θέμα τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως επεσήμανε, οι κυπριακές τράπεζες είχαν πολύ μεγάλες αδυναμίες από άποψη ενεργητικού, είχαν ισχνή κεφαλαιοποίηση που δεν εξασφάλιζε τις καταθέσεις και ως εκ τούτου έπρεπε να ληφθούν ιδιαίτερα εξαιρετικά μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και τη διάσωση της οικονομίας.
“Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο ή υπόδειγμα”, τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το βάρος στις τραπεζικές διασώσεις να μοιράζεται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Όπως είπε, το bail in δικαιολογείται στη βάση της μη επιβάρυνσης των φορολογουμένων και σημείωσε πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει πρώτα να δέχονται ζημίες οι δανειστές των τραπεζών.
Ο Βινιάλς προειδοποίησε πως στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού, ενώ και η ροή πιστώσεων είναι περιορισμένη.
“Πρέπει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα”, σημείωσε και προσέθεσε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μειωθεί το κόστος δανεισμού των τραπεζών της περιφέρειας για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.
Τέλος, σημείωσε πως απαιτούνται πολιτικές μείωσης της χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού στην Ευρωζώνη, προκειμένου να βοηθήσει στην απελευθέρωση της ροής πίστωσης στην οικονομία και να αυξήσει την ανθεκτικότητα της νομισματικής ένωσης. Στις πολιτικές αυτές περιέλαβε την ενιαία εποπτική αρχή, αλλά και την πλήρη τραπεζική ένωση στην ΕΕ.